mandag 23. november 2015

"La det snø" av John Green, Maureen Johnson og Lauren Myracle

Boka inneholder tre kjærlighetshistorier fra én jul. Forfatterne har skrevet en fortelling hver, men handlingen flettes i hverandre.

Det begynner med at det snør så kraftig at hele samfunnet stopper opp, både tog og biler kjører seg fast og der brøytebilene ikke har vært, holder folk seg inne. I hvert fall de fleste. For Jubilee satt på toget da det kjørte seg fast, og hun gir seg ut i uværet. Til Waffle House, som hun kan se fra togvinduet. Og videre derfra hjem til Stuart, som vil redde henne fra en jul på en benk i kafeen.

Til kafeen flykter også en gjeng cheerleadere på vei til et regionmesterskap. Og den gjengen med Ambere og Madisoner (de har like navn hele gjengen, synes Jubilee) følger med inn i neste fortelling. En av de ansatte på Waffle House ringer vennene sine og ber dem komme, for det er ikke så ofte det dumper inn 14 cheerleadere. Men å ta seg fram i snøen er ikke så lett.

I siste fortelling møter vi Addie, som nettopp har gjort det slutt med Jeb. Han satt også i det fastkjørte toget. Men Allie angrer og vil gjøre det godt igjen, men hvor har Jeb gjort av seg?

Syntes det var deilig å pakke seg inn i pledd og drikke te og lese denne boka. Fikk deilig julestemning og boken var god underholdning.

Boken står på popkult. I tillegg til bok, lydbok og e-bok på norsk, har vi også bok med engelsk tekst. Tror dette må være en typisk jentebok, det blir nok for «søtt» for de fleste gutter.
 
Hvis du vil ha litt julestemning og ønsker å låne boken, trykk her 

tr

"Vi var løgnere" av E. Lockhart

Egentlig så kan jeg ikke skrive så mye om denne boken uten å avsløre hva den handler om. Det står til og med bakpå boken: "Hvis noen spør hvordan den ender. Bare lyv."
 
Boken handler om snart 18 år gamle Cadence Sinclair som kommer fra en vakker og rik familie som tilbringer hver sommer på den private øya utenfor Martha’s vineyard på østkysten av USA.
Det eneste Cadence ser fram til hvert eneste år, er sommerferien på denne øya med sin store familie. Resten av året savner hun de hun er mest glad i av alle: fetteren Johnny, kusinen Mirren og bestevennen til fetteren; Gat.
 
Men denne sommeren er alt annerledes. Cadence husker ikke sommeren for to år siden, sommeren hun var 15 år.
Det skjedde noe med Cadence denne sommeren som har gjort at hun lider av hukommelsestap, sterk migrene og utmattelse. Hun prøver alt hun kan å få tilbake minnene. Hun spør moren, Johnny, Mirren, Gat og resten av familien, men ingen vil fortelle henne hva som skjedde. Hun må finne ut av det selv, og det er krevende. Veldig krevende.
 
Gåten om hva som skjedde med Cadence kommer sakte og gradvis fram. Og det blir uhyrlig spennende. Det er helt og fullstendig uforutsigbart. Og det er hjerteskjærende.

Siste del av boken kan jeg rett og slett ikke sammenligne med noe jeg har lest før. Aldri har en bok tatt pusten fra meg som det denne gjorde. Jeg kommer aldri til å glemme det inntrykket denne boken ga meg. Den er helt unik og helt forferdelig og helt utrolig, vannvittig BRA.
 
Vi har også boken på engelsk; "We were liars".
Hvis du vil låne "Vi var løgnere", trykk her
 
Marthe 

onsdag 18. november 2015

"Havet i enden av veien" av Neil Gaiman

Neil Gaiman startet karrieren med å skrive tegneseriene Sandman, og med utgivelsen av den ble han kjent verden over som fantasyforfatter. Men han har også skrevet andre bøker som ikke er så typisk fantasy. Og her er en av dem.
En middelaldrende mann er i begravelse til en nær slektning. Etterpå trenger han tid for seg selv, og setter seg i bilen og kjører, viser det seg, til barndomshjemmet sitt som lå i nærheten. Det er revet og han fortsetter til nabogården - og plutselig strømmer alle minnene fra barndommen fram.

Alt skjedde den sommeren han var sju år, da ingen kom i bursdagen hans og da han ble kjent med tre generasjoner Hempstock på nabogården. Lettie, som er elleve, tar seg av ham og passer på ham midt i alt det skumle og forvirrende som skjer i løpet av noen uker. Mannen som tar livet sitt, de onde vesenene som truer familien og ham selv og til slutt når alle Hempstockdamene må til for å jage bort det som ikke hører til i vår verden.

Jo, det er nok fortsatt en del fantasy, men det er mye annet også. En veldig spesiell og gripende barndomsfortelling, om familie og trygghet og hvordan det er å være liten og redd.

Boka vår står på popkult, men den kunne stått på voksenavdelingen. Uansett er det en nydelig fortelling. Vi har også tittelen på engelsk, "The ocean at the end of the lane".
 
Hvis du vil låne "Havet i enden av veien", trykk her
 
tr
 



mandag 9. november 2015

"Jernprøven" av Holly Black og Cassandra Clare


Første bok i serien "Magisteriet".
Callum Blake halter. Han har en gammel skade i foten. I tillegg er han en veldig sint og uregjerlig 12-åring. Han kommer stadig opp i bråk.

Faren hans har sagt om og om igjen hvor viktig det er at han stryker på magusprøven. Magi går i arv, og faren hans er veldig lei seg for at Call har arvet evnen til å utføre magi.

Men det er ikke så lett å jukse seg til å tape, resultatet blir helt annerledes enn både faren og Call har tenkt seg. For man behøver visst ikke være flink for å bli magus.

Fantasybøker handler ofte om magi, og denne er full av det. Fantastisk full av det. Call og vennene hans opplever de mest utrolige ting, ja, bare det at Call får venner er utrolig.

I en blogg er det umulig å yte en bok som denne rettferdighet, uten å røpe for mye av det som skjer. Men det er spennende og morsomt og utover i boka håper jeg bare det skal gå bra med Call og vennene hans.

Denne boka passer for dem fra 10 år og oppover, sånn cirka. Og det skal bli fem bøker i serien, så det er mye å glede seg til!
 
Hvis du vil låne "Jernprøven", trykk her

tr

mandag 2. november 2015

"Bak murene" av C. J. Daugherty



Første bok i serien "Night School"
 
Når alle lyver hvem kan du da stole på?
Når Allie blir arrestert for tredje gang på kort tid, denne gangen for å tagge på skolen, har foreldrene hennes fått nok. Uten noen flere forklaringer, og i ytterste taushet, kjører de henne langt ut på landet og leverer henne på en kostskole, og så drar de igjen.

Cimmeria Academy er ikke som andre skoler. Den ligger som en gammel dyster herregård bak høye gjerder i en mørk skog. Alle elvene bor på skolen, og det er en haug med ordensregler og masse lekser.

Til tross for dette, finner skolehateren Allie ganske fort ut at hun trives, og hun får fort venner. Tror hun.
Men ikke alt er som det skal være på Cimmeria. Hva er det som foregår ute i skogen, og hva er Nattakademiet? Er rektor og de andre lærerne dem de utgir seg for, og hvem av de såkalte vennene kan hun egentlig stole på? Til tross for ordensregler og strenge sikkerhetstiltak blir skolen etter hvert et veldig farlig sted å være, og uten å vite hvorfor, er Allie i sentrum for alt som skjer.
Hva er det som skjuler seg i skogen rundt skolen, og hva er det som skjuler seg i Allies fortid som gjør at livet hennes står i fare?

Utrolig spennende bok for ungdom. Første bok i serien «Night school», og den er veldig godt skrevet. Jeg håper bare at andre bok kommer ganske så fort, hvis ikke må jeg nok ut å kjøpe den på engelsk.

Passer best for de eldste på ungdomskolen og oppover, (og for litt eldre bibliotekarer!).
Hvis du vil låne "Bak murene", trykk her
 
Kristin