mandag 28. november 2011

"Himmelen begynner her" av Jandy Nelson

Lennie er 17 år når hun mister storesøsteren sin Bailey. Hun dør brått av hjerteinfarkt under en teaterprøve på skolen. De to søstrene har vokst opp hos mormor, siden moren forlot dem da de var små.


De har alltid vært sammen om alt. De var veldig sterkt knyttet til hverandre og Lennie så veldig opp til storesøsteren sin og beveget seg mer i Baileys skygge.


Verden raser sammen for Lennie, og sorgen tar fullstedig over livet hennes. Hun lukker seg inne i seg selv, og hun lukker seg inne på rommet de to jentene delte. Her, i tempelet som de kalte det, tilbringer hun tiden alene med minnene. Hun vil ikke rydde eller legge bort noe, alt skal være som da Bailey gikk ut den morgenen hun døde. Hun tilbringer blant annet tid inne i klesskapet med Baileys tøy på og rundt seg, for å føle seg nær henne.


For å få utløp for noe av alt det som finnes inne i henne og som er vanskelig å snakke om, skriver Lennie. Hun skriver på alt hun kommer over; lapper, pappkrus, trær, plastposer, skosålene osv, små dikt, men også samtaler med Bailey.


Boken starter 4 uker etter at Bailey døde, og foregår både i nåtid og fortid. Etter 4 uker hjemme, isolert med sorgen, begynner Lennie på skolen. Det er vanskelig. Hun takler ikke alle som spør, synes synd på osv, og ser ikke at de kanskje gjør det fordi de bryr seg om henne, og fordi de også sørger over Bailey.


Lennie trekkes automatisk mot Toby som var Baileys kjæreste. De har et felles savn, og føler at de ved å være nær hverandre er nær Bailey. Men ….dette blir veldig vanskelig og feil, og kompliseres ytterligere når Lennie forelsker seg voldsomt og lidenskapelig i den nye gutten i klassen, Jo.


Dette er en nydelig bok om sorg og sterke bånd, men også en flott bok om den veldig sterke første ordentlige forelskelsen. Kan fint leses som en vanlig ungdomsbok, selv om mye av boken handler om sorg og død.Boka anbefales på det varmeste. Alvorlig, men også så utrolig nydelig skrevet. Diktene til Lennie er gjengitt i boken, og de må leses, og tenkes over, de er utrolig yttrykksfulle.
Hvis du vil låne "Himmelen begynner her", trykk her

Kristin

lørdag 5. november 2011

"Dødelig blitz" av Arne Svingen





Boka handler om tre gutter, Tom, Snorre og Balder. Balder har akkurat fått et nytt digitalkamera. Etter hvert blir de lei av å ta grimaser og småtøffe kameratbilder, de ville ha noe spennende å ta bilde av.

Så besøker de et skummelt gammelt hus for å ta bilder der. Mørket gjorde huset skumlere. Inne i huset tok de mange bilder med blitz, og de gledet seg til å se bildene. Da guttene gikk ut av huset for å se på bildene de hadde tatt, så var det et bilde av Tom som gjorde en grimase og i bakgrunnen var det en seng med en mann med lysende øyne.

Vi synes at boka var bra, og anbefaler boka for de som liker grøss og spøkelseshistorier. Terningkast 5.

Anmeldt av Aida og Christine som jobbet på biblioteket i arbeidsuka.

Sjekk her om boka er tilgjengelig.